Élhető tetőterek minőségi szigeteléssel

MIÉRT CSAK TAVASSZAL ÉS ŐSSZEL ÉREZNÉ JÓL MAGÁT TETŐTERÉBEN?

Elviselhetetlenül melege van nyáron a tetőterében? Télen nem tudja megfelelően kifűteni a helyiségeket?

Tapasztalt már nedves felületeket, látott penészt a lakótérben? Beszűrődnek az utcazajok a szobába…?

 

A probléma nagyon összetett, és a fent felsorolt panaszok általában együtt jelentkeznek.

 

A cserépfedés alatt gyakori hiba, hogy nem alakítanak ki átszellőztetett légrést, ami következtében nyáron pillanatok alatt átforrósodik a tetőtéri szerkezet, és a szoba léghőmérséklete gyorsan az ember számára elviselhetetlen hőtartományba kerül. Az átszellőztetett légrés szerepe télen is kulcsfontosságú, hiszen a lakott belső térből a szerkezeten átdiffundálódott párát itt tudjuk elvezetni.

Ha a beépített szigetelőanyag vastagsága csekély, hővezetési tényezője pedig magas, akkor ez mind a nyári hővédelem elvárt minőségét rontja, mind pedig a téli hőszigetelés hatékonyságát csökkenti.

Nagyon fontos a megfelelő tetőfóliák beépítése a szerkezetbe a cserépfedés alá (páraáteresztő és szélzáró tetőfóliát) és a belső téri burkolat mögé (párazáró tetőfóliát)!

 

Figyelni kell arra is, hogy a belső téri fólia elhelyezésénél biztosítsuk a felületfolytonosságot és a légtömörséget annak érdekében, hogy a szigetelés hatékonyan el tudja látni feladatát: hiszen csak a bezárt és nyugvó levegő szigetel!

Kritikus esetekben kialakulhat a felület nedvesedése, penészesedése: ennek egyik fő oka lehet a tartószerkezeti szarufák okozta többlet hőveszteség.

Különösen nagy forgalmú utak melletti épületek tetőterében tapasztalható a komfortosat meghaladó utcai zajszint. Nem mindegy, hogy milyen hőszigetelő anyagot használunk, hiszen nem minden hőszigetelő anyag alkalmas egyben hangszigetelésre is! A szálasanyagok - mint például az üveggyapotok – a kiváló hőszigetelési paraméterek és a nem éghetőség mellett rendelkeznek a megfelelő akusztikai paraméterekkel is.

 

Egy jól kigondolt, megtervezett és megépített szerkezeti rétegrenddel minimalizálhatjuk a fent felsorolt problémák mindegyikét, és egész évben biztosíthatunk egy nemcsak élhető, de komfortos lakókörnyezetet.

 

Az URSA mindegyik tetőszerkezet kialakításhoz kínál magas minőségű megoldásokat: Hagyományos szarufás szerkezethez a szigetelőanyagot elhelyezhetjük szarufa között és alatt, szarufa között és felett, valamint szarufa felett - vasbeton ferdesíkú térelhatárolás (koporsófödém) esetén pedig a szerkezet felett. URSA ásványgyapot, SECO és XPS termékeink kombinált felhasználásával egyedülállóan magas, minden igényt kielégítő épületenergetikai minőség hozható létre. Ennek a komplex megoldásnak a megvalósításával a szarufák belső oldalára a megfelelő páratechnikai fólia kerül elhelyezése, a meglévő szarufákat pedig URSA hőhídmentesítő és teherátadó XPS bakok segítségével magasítjuk. Ezekbe a magasított szarufaközökbe építjük be az URSA ásványgyapot szigetelőanyagot.

 

A létrehozott komplex rétegrend már lehetővé teszi a szükséges hőtechnikai követelményeknek, vagy az ezen felüli igényeknek megfelelő vastagságú hőszigetelési rendszer kialakítását.


URSA Salgótarján Zrt.