Lapostető szigetelése

 

Építészeti körökben a lapostetőt az épület ötödik homlokzatának is nevezik. Ennek legalább olyan esztétikai értékkel kell bírnia, mint az épület egyéb homlokzatainak. Különösen igaz ez a nagyvárosokban, ahol egyre több épület készül úgy, hogy a zöldterületet tetőkertek kialakításával növelik. Ennek különleges válfaja a földbe süllyesztett épületrészek (pl. garázsok) felett kialakított kert, ami az utca szintjén van.De éppúgy fontos az ipari épületeknél, hatalmas csarnokoknál kialakított tetőfelület megfelelő működése, ami a termelésre, raktározásra is kihat. A raktárban tárolt nagy értékű árut nem szeretnénk elázva látni egy heves zivatar után, és a milliós értékű robotgépek működését sem segíti a nem megfelelően működő tetőn átjövő víz.

Éppen ezért a lapostetők tervezése különös gondot igényel, kivitelezésükhöz pedig elengedhetetlen a jól felkészült, tapasztalt kivitelező.

 

Készülhet új építésű lapostető és a meglévő felújítása. Mindkét esetben elsődlegesek a műszaki követelmények, és csak megfelelő műszaki megoldások után szabad a költségekre koncentrálni. A spórolást a legtöbb esetben valaki utólag fogja megfizetni: a jótállási időn belül a kivitelező, azon túl a beruházó (üzemeltető). Persze fizethetünk ügyvédet, járhatunk bíróságra, növekszik az ősz hajszálak száma és mégis van egy nem megfelelően működő épületünk. Kinek kell ez?

 

Új építésű lapostetők és a tetőfelújítások tervezése során – teljesség igénye nélkül – figyelembe kell venni a vonatkozó hő és páratechnikai előírásokat, követelményeket, a tűzvédelmi szabályokat, a környezet védelméről szóló előírásokat és a helyi szabályozásokat, előírásokat. Figyelmet kell szentelni a gondos anyagválasztásra, a pontos rétegrendek kialakítására. Figyelembe kell venni az egyes épületrészek egymáshoz való csatlakozását, az egyes csomópontok kialakítását. A tervezőnek minden típus megoldástól eltérő kialakítást gondosan dokumentálnia kell és figyelemmel kell lennie arra is, hogy az megvalósítható legyen.

 

Meglévő tetők felújítása során a megrendelők talán még több hibát követnek el. Jellemzően nem vesznek igénybe tervezői közreműködést, a kivitelező javaslata alapján készíttetnek valamit. Ezzel a kivitelező tervezővé is válik, annak minden felelősségével. Sajnos a hazai gyakorlatban a kivitelezők az évek alatt megszokott dolgokat ismétlik, és kevésbé figyelik a műszaki és jogi környezet változásait, és ennek nem ismerete, adott esetben, a kivitelezőknek sok pénzébe kerül, hiszen nekik kell megszerezni a vonatkozó előírásoknak megfelelő dokumentációt.

Egy jellemző példa. A Büsscher és Hoffman Kft. rendelkezik úgynevezett rendszervizsgálatokkal. Ebben pontosan meghatározott rétegrendek esetén a tetőnek van egy tűzvédelmi értéke. Amennyiben a tervező vagy a kivitelező ettől eltér, úgy ő köteles a megfelelő tűzvédelmi igazolás beszerzésére és a hatóságok (Katasztrófavédelem) felé történő bemutatására. Ez hosszú idő és nem kevés pénz. Tehát, mind a tervezés, mind a kivitelezés folyamán célszerű az anyagforgalmazóval (rendszergazdával) egyeztetni, mert vele együtt még tervezési fázisban a kérdés megoldható, a kivitelezés előtt még könnyebben, közben már biztos jelentős időveszteség keletkezhet.

 

A Büsscher & Hoffmann Kft. munkatársai mind a tervezőket, mind a kivitelezőket szívesen segítik munkájukban, akár helyszíni konzultáció keretében is, hogy az elkészült tetők minden szereplő számára elismerést hozzon, mindenki elégedett legyen, és a tetők hosszú időn keresztül szolgálják az építetőt. Ehhez a munkához is keresse a műszaki kiadványt,