Siniat Cementex


Siniat Cementex lapok – tűzálló lapok kültérre és beltérre egyaránt

A cementkötésű lapok mechanikai ellenállóképességükkel és tűzállóságukkal a gipszkarton lapok remek alternatívái. Az alábbi cikkben egy a Siniat által gyártott cementkötésű lapot, az általános felhasználású Cementex-et mutatjuk be.

A Cementex lapok a Siniat által gyártott általános építőlapok. Ezek a cementkötésű lapok magas mechanikai ellenállóképességgel bírnak, és eddig a piacon el nem érhető kis vastagságban is beszerezhetők (3,5 mm). A 6 milliméter, illetve 8 milliméter átmérőjű lapok ellenállnak a nedvességnek, valamint a változékony időjárási viszonyoknak, ezért ideális anyagok mennyezetek, illetve falak kialakításához. Tartósságuk miatt ezek a vastagabb lapok kültérre is alkalmazhatóak. A vékonyabb, 3,5 mm-es lapok pedig felhasználhatóak gipszkarton falak burkolataként, vagy nedvességnek kitett helyeken, mint pl. fürdőszobában aljzatkiegyenlítőként.

Mint szinte minden cementkötésű lap, a Cementex alapanyaga is a portland-cement. Ehhez adnak hozzá cellulóz alapú organikus erősítő rostokat, szilikátot, a megfelelő adalékanyagokat, majd vizet. A lapokat a Hatcheck technológia alkalmazásával gyártják, majd autoklávban kezelik, ez biztosítja a megfelelő mérettartóságot és mechanikai ellenállást. A cementkötésű lapok a gyanta kötőanyagú lapokkal ellentétben A2, s1-do tűzvédelmi osztályokba tartoznak, így remekül megfelelnek tűzvédelmi paraméterek meglétét igénylő helyiségek, folyosók kialakításához.

A lapok megmunkálása, beszerelése nagyon hasonlít a gipszkarton lapok beszereléséhez. Ami kiemeli a Cementex-et a többi cementkötésű lap közül, az csökkentett vastagsága, amelynek köszönhetően gk-késsel is vágható.

Ezek a lapok természetesen kompatibilisek minden, a Siniat kínálatában szereplő tartozékkal és profillal, ezért a rendszerek szerelése ugyanúgy történik, mint az eddig ismert szárazépítési rendszerek esetén.

Néhány lehetséges felhasználási terület:

- fürdőszobák és nedvességnek kitett helyiségek,

- fa, vagy fémszerkezetes vázfalak,

- függesztett álmennyezetek,

- homlokzatok,

- balkonok,

- előtetők,

- hangfogó falak,

- tetők,

- kerítések,

- ideiglenes építmények.

A Siniat Cementex lapok megfelelnek a PN-EN 12467:2012 szabványnak. Fontosabb paramétereit az alábbi táblázat mutatja be.:Vastagság
(mm)

Méret

Súly
(kg/m2)

1 lap súlya (kg)

Raklapon a lapok mennyisége

Raklap súlya (kg)

Tűzvédelmi
osztály

Hajlítószilárdság


Cementlapok

3,5

1200x2400

5,8

14,7

155

2352A2, s1-d0

C kategória,
2. osztály

6

1200x2400

10,2

25,9

94

2506

A kategória,
2. osztály

8

1200x2400

14,2

35,9

672352

2559


www.siniat.hu