ZIB lemezek

Magastetők építése során igénykén merül fel a tetősík felső felületének megfelelő lezárása. Ez alapvetően két esetben történik: beépítjük a tetőteret és ennek megfelelő felső zárást szeretnénk, vagy beépítés nélkül marad a tetőtér (hideg tető), de gondoskodni szeretnénk a tető megfelelő zárásáról. Ezekhez a feladatokhoz kínálja az anyagok széles választékát a Büsscher & Hoffmann Kft.

Nézzük sorba a lehetőségeket.

 

Beépített tetőtér.

Ennek is két változata lehetséges: a hőszigetelés magasságban teljesen kitölti a szarufák közti teret (átszellőzés nélküli) vagy a hőszigetelés felső síkja 5-7 cm-rel a szarufa síkja alatt van (átszellőztetett). Mindkét esetben célszerű a szarufák felett egy szilárd aljzatot kialakítani, hogy a felső síkra kerülő ZIB lemez teljes felületen feküdjön fel. Erre kerül az ellenlécezés, a lécezés és a héjazat. Külön gondot kell fordítania az alátétlemez és az ellenléc között a fokozott vízzárásra. Erre szolgálnak a Büsscher & Hoffmann szegzáró tömítő szalagjai.

 

Átszellőztetett tetőtér kialakítására látunk egy megoldást az ábrán.

Az egyes ZIB lemezek hosszanti öntapadós csíkkal rendelkeznek, melyek biztosítják az egymásra ráfedő lemezek korrekt csatlakozását. A nagyobb vastagságú lemezek egészen extra vízzárási igényeket is kielégítenek. Gondoljunk csak arra, hogy a mostanában fellépő viharok milyen hevesek, akár 100 km/ó feletti sebességgel, nagy erővel tolják felfelé a vizet. Szakmai körökben korábban úgy tartották, Magyarországon a víz 5 cm folyik „felfelé”, de ez a heves és intenzív szelek és esőzések hatására időlegesen akár a duplája is lehet. Ezért vannak a vastagabb, fokozott vízzárást lehetővé tevő ZIB lemezek. Szükség szerint akár teljes felületén öntapadó is lehet.

 

Nem átszellőztetett tetők esetén gondoskodni kell arról, hogy a pára távozhasson a szerkezetből, de a víz ne jusson be. Erre valók a diffúzió nyitott lemezek, melyek ellátják ezt a funkciót. Erre látunk egy megoldást a képen. 

Természetesen a ZIB lemezek használata csak egy része a gondos magastető rétegrend kialakításának. Figyelembe kell venni az egyéb követelményeket is. Gondolni kell a megfelelő hőszigetelés kiválasztására figyelemmel az energetikai, páratechnikai és tűzvédelmi követelményekre és nem elhanyagolható a belső megjelenés sem. A tetőterek mindig gondos tervezést igényelnek.